På en kräftskiva så brukar det ofta vara blandade vuxenåldrar, både killar och tjejer och god stämning. Det brukar bli en brokig skara av den närmaste bekantskapskretsen och familjen och folk är finklädda och redo för fest. På en sådan här typ av fest så vill man inte leka lekar som typ femkamp eller liknande då man lätt skitar ner sig och förstör både smink och frisyr. Det man istället ska satsa på är lekar som man kan göra till bords efter kräftfrosseriet. På fest så vill de flesta lyssna på musik och vad passar då inte alldeles utmärkt om inte en musikquiz, detta är enkelt och något som alla kan fixa.

Så här gör du

Skapa en spellista i Spotify. Ska det bli så rättvist som möjligt, eftersom alla har olika musiksmak, så ska du göra en lista med låtar som är blandade mellan olika genrer och årtionden. Till varje låt du spelar så har du en fråga som kan vara ”vad heter gruppen?” eller så delar du upp tävlingen i olika kategorier som ”gissa introt” ”vilket år kom denna låt ut?” osv. Det går att kombinera och göra precis hur som helst egentligen, bara fantasin som sätter stopp. När listan är klar så skriver du upp facit till dina frågor och bestämmer hur poängutdelningen ska se ut. När ni ska leka Quizen på festen så kan du välja mellan att dela upp festdeltagarna i olika lag, eller i par eller så kör du individuellt. Det beror ju på hur många ni är, är ni endast sex stycken så kanske det blir roligare att köra individuellt medan om ni är många så blir det mer hanterbart att dela upp i lag.

Detta brukar vara en enormt uppskattad lek på fester då det verkligen är något som alla kan vara delaktiga i, även om man inte är musikintresserad så brukar de flesta ändå gilla att lyssna på musik. Musik är även något som vi har runtom oss hela tiden och det ger upphov till både glädje och nostalgi, två ingredienser som brukar vara väldigt uppskattade på en fest.

Innan tävlingen börjar så förklarar du spelreglerna och vad som kommer att hända. Du delar sedan upp gänget i lag och förser dem med penna och papper. Sedan så är det bara att köra i gång quizen, tänk på att om du har en kategori som heter intro så ska du också vara beredd att trycka av låten efter introns slut så att det inte blir för enkelt, en quiz brukar inte spela hela låtar för då blir det alldeles för enkelt och långdraget. När quizen är slut så ber du laget att skriva sina namn på sin lapp och lämna in den till dig för rättning.

Det vinnande laget får sedan, förutom ära och vinstglädje, en liten vinst som du har förberett sedan innan. Vad det ska vara för pris får du ju såklart bestämma själv men det behöver inte alls vara märkvärdigt, det kan räcka med godispåsar eller en vinflaska.