Att gå på skattjakt är något som de flesta barn verkligen älskar. Det är spännande, de övar på att samarbeta och de får röra på sig. Men hur anordnar man den bästa skattjakten då? Jo, det ska vi berätta för dig. Denna gjorde jag för ett par år sedan och det uppskattades verkligen av barnen:

Förbered dig i god tid innan med att handla själva skatten. Jag köpte små påsar, en till var barn, det fungerar även med att ta godispåsar storlek större på affären. Alla barn får en varsin påse och du skriver deras namn på så att de inte blandar ihop dem sedan. Sedan så fyller du den med lite godis, en ballong, chokladpengar, kinderägg och en liten leksak var. Ta sedan en låda och klä in den i folie för att få den rätta skattkistkänslan och lägg sedan ner påsarna i kistan. Klipp sedan ut bokstäver i papp som formar ordet skatt och klistra fast dem på locket till kistan.

Nu är det dags att göra ledtrådarna. Köp hem minst fem stycken lite grövre papper, brukar finnas på bokhandeln och bränn dem sedan lite i kanterna, det ger ett snygg och lite sjörövaraktigt intryck. Ta sedan en tepåse och doppa den i ljummet vatten, krama ur det värsta och dutta och svep sedan tepåsen över papperet med de brända kanterna, detta kommer också att bidra till en känsla att papperet är gammalt. När papperen har torkat så är det dags att skriva dit ledtrådarna med en svart tusch, tänk på att skriva tydligt för det är ju barn som ska läsa det.

Hur går det till?

Barnen som ska göra skattjakten gör det som ett lag, du delar ut den första ledtråden som det kan stå något i stil med: ”hit kan hemliga brev komma”, också hittar barnen den andra ledtråden i postlådan. I den kan ledtråden bli lite mer avancerad och leda till nästa ledtråd som leder till nästa och slutligen en sista ledtråd som leder till själva skatten som du har gömt på ett mycket fiffigt och bra ställe. Barnen får samarbeta för att lösa ledtrådarna, tänk på att du inte lägger de på ställen som kan förväxlas så att de hamnar på fel ledtråd. Jag brukar säga att det ska vara minst fem ledtrådar så att jakten får hålla på en stund, men inte fler än åtta stycken för då är det lätt att de hinner tröttna innan skatten är hittad.

Den här leken brukar passa för barn mellan 7-10 år som är läskunniga och fortfarande tycker det är spännande med skatter och mysterier. Det brukar vara en mycket uppskattad lek på barnkalas och ungarna älskar att lösa ledtrådar. Gör det inte allt för enkelt. Ett tips kan vara att de har rätt till en livlina om de kört fast och då får man hjälpa dem lite på traven.

Är kalaset under den kyligare delen av året så glöm inte att skriva att barnen ska ta med sig riktiga ytterkläder om skattjakten ska vara utomhus.